Suhina Kollektiivin installaatio Polku Hannula & Raudaskoski -näyttelyssä Galleria Himmelblaussa

11.–26. tammikuuta 2025

Suhina Kollektiivi, Kaapo Manninen ja José Inácio: 

POLKU

INSTALLAATIO 2025

Astu polulle, astu tilaan

Kohtaa puiden hahmot

Kuule äänet ajan takaa

Näe muutos loppumaton, kehitys malttamaton

Pysähdy virran ääreen, aisti metsä, tunne hetki


Suhina Kollektiivin, Kaapo Mannisen ja José Inácion yhteistyönä syntynyt installaatio Polku johdattaa metsän tunnelmiin, jossa luontoa voi aistia henkevien puuhahmojen, mystisen äänimaiseman ja hetkessä syntyneen liikkeen ja musiikin kautta. Polku on kokoelma hetkiä, jakamista ja iloa yhdessä tekemisestä. Se on kasvanut vuosien mittaan. Kasvu ja muutos jatkuu, polku elää. Vielä ei tiedä, minne polku vie, mutta voit nauttia siitä, mihin polku on tuonut.

VIRTAUS 

Videoteos 2025 

Videoteos Virtaus on liike- ja ääni-improvisaatiota. Sen teema on aisti metsä. Esiintyjät ovat asettuneet paikoilleen, tallennus on käynnistetty, jonka jälkeen on yhdessä ja erikseen antauduttu hetken vietäväksi luonnon helmassa.

Esiintyjät: 

Suhina Kollektiivi: Anna Katariina, Mari Martikainen, Aleksi Vuorenmaa, Turkka Vuorinen Liikeimprovisaatio: Inka Hannula, Satu Pääkkönen

Kuvaus: 

Kaapo Manninen

Eerik Ratia

Leikkaus, äänisuunnittelu: 

Turkka Vuorinen

Polku-installaation äänimaailma muodostuu kolmesta yhtä aikaa soivasta ääniraidasta, jotka ovat eri pituisia. Näin äänimaisema elää ja muuttuu koko ajan. Videoteoksen ääniraita on dokumentaarinen taltiointi hetkestä. Toinen ääniraita rakentuu Suhina Kollektiivin studioäänityksiin, sisältäen lausuttuja loitsuja. Kolmas koostuu luonnon äänistä ja tuulikelloista. Kuuden pisteen äänentoisto tuottaa tilaan muuttuvan, kuulijan ympäröivän ääniraitojen yhdistelmän, jonka voi kokea eri tavalla riippuen siitä miten tilassa liikkuu.

PUUVEISTOKSET 

Kari “Kaapo” Manninen 

ELOPOLKU

Projisointi 2025 / AI generated video

1080p30 / 6 min

José Inácio

Thinking about nature and the paths which are set before us, one can not truly predict the future but can get glimpses. The raw visceral power that nature can command seems sometimes overshadowed by the wonders of human technology. It seems to be easy to forget that we humans are part of nature, and that some paths lead away from that connection. Like all paths, it begins with choice. We can choose self-destruction or harmony. To think about nature is to think about ourselves, and the exercise of making a machine thinking about nature it is not without a sense of tragic irony.

Installaation äänimaisema: 

Suhina Kollektiivi

Installaation äänisuunnittelu: 

Turkka Vuorinen

Installaation suunnittelu ja rakennus: 

työryhmä

Kiitokset:

Pertti Ketonen / Galleria Himmelblau

Jari Latva-Teikari 

Inka Hannula

Teemu Raudaskoski 

Eerik Ratia

Inka Hannula ja Teemu Raudaskoski
Kaikki lutviutuu
11.1.–23.2.2025

Galleria Himmelblau
Kutomosalit
Finlaysoninkuja 9, kerros 3B
Finlaysonin alue, Tampere

Avoinna: ke–pe 11–18, la–su 12–16
Suljettu: ma, ti

Vapaa pääsy

» Lisätietoja näyttelystä

~ Briefly in English:

Suhina Kollektiivi together with Kaapo Manninen and José Inácion have created an installation artwork titled Path as a part of the exhibition of Inka Hannula & Teemu Raudaskoski in Galleria Himmelblau in Tampere. The installation is on display between 11th and 26th of January 2025.

Galleria Himmelblau
Kutomosalit
Finlaysoninkuja 9, floor 3B
Finlayson Area, Tampere

OPENING HOURS
Wed-Fri 11-18
Sat-Sun 12-16

Closed Mon-Tue and on public holidays.
Free admission.

» More info on exhibition (in Finnish)

Tapahtumat:

Sunnuntai 12.1.2025 klo 14

Suhina Kollektiivin elävä äänimaisemaesitys POLKU-installaation keskellä 

Vapaa pääsy. Tervetuloa!

» Lue tarkemmin esityksestä

Sunnuntai 26.1.2025 klo 14

Aavakaiku esiintyy installaation lomassa.

Vierailijoina esityksessä ovat Virtaus-videoteoksen liikeimprovisoijat Inka Hannula ja Satu Pääkkönen

Vapaa pääsy, tervetuloa.

Suhina Kollektiivi

Suhina Kollektiivi on tamperelainen kokeilevia ääniteoksia toteuttava ryhmä. 

Luomme erilaisilla elektronisilla ja akustisilla äänilähteillä  tunnelmia herkän maalailevasta ilmaisusta voimalliseen kakofoniaan, esityksen teemasta ja paikasta riippuen. Perinteinen lava-asetelma pyritään rikkomaan, tuoden esiintyjät yleisön sekaan.

Improvisaation lisäksi esitystemme kulmakiviä ovat visuaalisuus, mahdollisuuksien mukaan monikanavainen äänimaisema, ja saumaton sopeutuminen kulloiseenkin esiintymistilaan.

Suhina Kollektiivi on tehnyt esityksiä muun muassa Sara Hildénin taidemuseossa, Pääkirjasto Metsossa, Virtain kirkossa, Museokeskus Vapriikissa, Tampereen ratikassa, Rauhaniemen kansankylpylän kallioilla osana Tapahtumien yön ohjelmaa, Viikinsaaressa, sekä Laikunlavalla Puistokonsertit-sarjassa. Näiden lisäksi Kollektiivi on esittänyt myös Kulttuuritalo Laikun salissa kolme äänimaisemateosta, joista viimeisin, Ajasta ikuisuuteen -esitys, toi yhteen kymmenen muusikkoa.

Suhina Kollektiivin muodostavat Turkka Vuorinen, Aleksi Vuorenmaa, Mari Martikainen ja Anna Katariina. Turkan pääinstrumentti on kosketinsoittimet. Äänen dramaturgia on hänelle tuttua työstään tv-äänisuunnittelun ja -säveltämisen parissa. Aleksin pääinstrumentteina ovat puupuhaltimet ja hän on vaikuttanut pitkään sekä Torvikopla Big Bandissä että Sauerkraut7:ssä. Mari taitaa saksofonin soinnin ja hän onkin kysytty muusikko keikalle ja studioon. Anna Katariina on monipuolinen ammattilaulaja, jonka kaunis ääni elävöittää kollektiivin sointia niin akustisesti kuin efektoituna. Turkka ja Mari esittävät äänimaisemia myös duona Aavakaiku-nimellä.

» Kenties sanoja paremmin valaisevia esimerkkejä tekemistämme esityksistä löytyy videomuodossa.

Kaapo Manninen

Ensimmäinen muistikuvani jonka näin 3 vuotiaana, oli polku. Se kiemurteli kotini takapihalta metsään. Silloin minussa heräsi halu nähdä, minne se vie?  Ja se halu vie minua edelleen  tutkimaan elämän syvimpiä kysymyksiä. 

Koskemattomasta luonnosta kaikki lähtee, sen monimuotoisuudesta ja kauneudesta. Luonnon materiaalit resonoivat kehossani ja niistäpä  olen veistänyt itselleni linnut, juntit ja Jumalat, eikä loppua tule enne kuin kirves kädestä kirpoaa.

Tässä näyttelyssä on töitä 30-vuotisen veistäjäpolkuni varrelta.

Näyttelyt ja veistotapahtumat:

Puumaailmat, Tesoman kirjasto  1996

Veistoksia, Kauppakeskus Elo

Jäänveisto SM 2. 2012 , Särkänniemi

Jäänveisto Tapahtuma 2013, Savonlinna

Jäänveisto SM 2014

Ikurin jääpolut 2015, 2016, 2018, 2023

Tohlopin valopolut 2016, 2017,2023 


Lisäksi paljon tilaustöitä ja kavereille aina riesaksi asti milloin mitäkin otuksia.

Kari, Kaapo Manninen.


Turkka Vuorinen

Säveltäjä, äänisuunnittelija, äänitaiteilija

Turkka Vuorinen on monipuolinen musiikin ja äänikerronnan ammattilainen. Hän on työskennellyt yli 15 vuotta Yleisradion tv-tuotannoissa ja säveltänyt musiikin moniin lasten ja nuorten sarjoihin. Viime aikoina hänen musiikkiaan on kuultu Ylen dokumenttisarjoissa. Hän on äänisuunnitellut kymmenien tv-sarjojen lisäksi myös audiodokumentteja.

Vuorinen on aktiivinen toimija improvisoidun musiikin ja äänitaiteen saralla. Hän tuottaa Suhina Kollektiivi ja Aavakaiku -kokoonpanojen esityksiä, joita on kuultu mm. Sara Hildénin taidemuseolla, museokeskus Vapriikissa ja Satakunnan Museossa, Pirkkalan ja Virtain kirkoissa, Tapahtumien yössä, Tampereen pääkirjasto Metsossa ja Kulttuuritalo Laikussa sekä gallerioissa.

Ennen Polku-installaatiota hän on tehnyt yhteistyötä Kaapo Mannisen kanssa Tohlopin Valopoluilla, Tamperettaret -jääveistosnäyttelyssä sekä PuuJUMALpuistossa.

Vuorinen on soittanut koskettimia Dreamtale ja MoonMadness -yhtyeissä. Hän on säveltänyt Dreamtalen Intro (The Dawn) -kappaleen, jota on Kiinassa striimattu yli 100 miljoonaa kertaa.


Esimerkkejä hänen tuoreimmista töistään:

Kirsi Kunnaksen runoihin perustuvan Haitulan matkassa -tv-sarjan äänisuunnittelu (Yle)

Maaria Wirkkalan Edes Takaisin -näyttelyn Kuultokuvia teoksen äänisuunnitelu yhdessä Timo Torikan kanssa (Sara Hildénin taidemuseo)

Puolet minusta - Isän dna:n jäljillä -tv-sarjan tunnus- ja alkuperäismusiikit. Tunnusmusiikin esittävät Tero ja Unna Vesterinen (Yle)


José Inácio

Forever curious about the moving image even from a young age, it always fascinated me that cute machines could capture what I see. Exploring the messages that images can speak and pushing the limitations of the cute machines is the underlying theme of my work. 

The digital processes based on mathematics and the natural laws is the avenue where I feel comfortable and computer vision has become my newest favourite. From 3D photogrammetry to artificial intelligence generators, these advancements in technology are now my fancy new toys to deliver my messages.

José Inácio